Canto Ostinato

 

Canto Ostinato is de bekendste compositie van de eind 2012 overleden Bergense componist Simeon ten Holt. Het is geschreven voor toetsinstrumenten, en wordt meestal uitgevoerd op twee of meer vleugels. Het werk bestaat uit een groot aantal secties, die door spelers naar believen herhaald kunnen worden. Verder hebben de spelers de vrijheid om te kiezen welke partijen ze spelen, en hoe ze deze interpreteren. Hierdoor zijn geen twee uitvoeringen gelijk.

 

Het werk is in het verleden op allerlei verschillende plaatsen te beluisteren geweest. Van gewone locaties zoals concertzalen en kerken, tot stationshallen, een lege metrobuis, en aan het strand. AlexP heeft op Schoorlse Kunsten 2014 het werk 's avonds buiten uitgevoerd, op het Kerkelandje aan de Laanweg in Schoorl.

 

De uitvoering was verre van standaard. In plaats van echte instrumenten, klonk het geluid van vier virtuele vleugels. Er waren geen traditionele muzikanten. AlexP manipuleerde tijdens het spelen instellingen in zelfgeschreven software, die precies bepalen hoe iedere virtuele vleugel bespeeld wordt. Alle beslissingen die tijdens een normaal concert genomen worden, moesten hier ook genomen worden.

 

Het geluid werd ondersteund met synchroon gegenereerd geprojecteerd beeld. Hier zijn foto's van de uitvoeringen te zien. 

 

AlexP heeft Canto Ostinato op vier virtuele vleugels o.a. uitgevoerd op de volgende locaties:

Oranjewoudfestival

Openluchttheater Valkenburg

De school van Frieswijk