epvvhrtc

Vreemde titel. Zelf moet ik altijd nadenken als ik hem intik. Voluit is het makkelijker te onthouden, maar wel een hele mond vol: "Een plaatselijke verstoring van het ruimte-tijd-continuüm".

Ruim 100 jaar nadat Einstein liet zien dat de tijd kan worden beschouwd als een dimensie kunnen we ons daar in het dagelijkse leven nog steeds moeilijk iets bij voorstellen. Een verstoring van de ruimtelijke dimensies zal er uitzien als een lachspiegel, maar hoe ziet een verstoring van de tijd er uit?

Zoals te zien is worden voorwerpen die niet bewegen, die dus niet verplaatsen in de tijd, niet vervormd. Een verstoring van de tijd heeft geen invloed op stilstaande objecten. Maar zodra iets beweegt, vervormt het voorwerp, gaat het kronkelen, of splitsen er zich gedeeltes van af. Gezichten trekken vreemde grimassen, worden maskers. Ogen bewegen onafhankelijk van elkaar.

De foto's en filmpjes die hier te zien zijn geven maar een indruk. Dit is iets wat je zelf moet ervaren. Als er een stuk van je eigen gezicht afvalt, maakt dat meer indruk dan een youtube filmpje.

In 2005 is dit werk tijdens Schoorlse Kunsten voor het eerst publiekelijk te zien geweest. Sinds 2012 is er een full HD-versie van beschikbaar. Ook hier heeft de tijd zijn invloed.