Canto Ostinato

Canto Ostinato is de bekendste compositie van de eind 2012 overleden Bergense componist Simeon ten Holt. Het is geschreven voor toetsinstrumenten, en wordt meestal uitgevoerd op twee of meer vleugels. Het werk bestaat uit een groot aantal secties, die door spelers naar believen herhaald kunnen worden. Verder hebben de spelers de vrijheid om te kiezen welke partijen ze spelen, en hoe ze deze interpreteren. Hierdoor zijn geen twee uitvoeringen gelijk.

Het werk is in het verleden op allerlei verschillende plaatsen te beluisteren geweest. Van gewone locaties zoals concertzalen en kerken, tot stationshallen, een lege metrobuis, en aan het strand. AlexP heeft het werk al op verschillende bijzondere plekken uitgevoerd, zoals tijdens het Oranjewoud Festival, in het Openluchttheater Valkenburg, in ANNA in Amstelveen, en het Flower Art Museum in Aalsmeer.


Canto Ostinato wordt door AlexP op een niet-standaard manier uitgevoerd. In plaats van echte instrumenten, klinkt het geluid van vier virtuele vleugels. Er zijn geen traditionele muzikanten. AlexP manipuleert tijdens het spelen instellingen in zelfgeschreven software, die precies bepalen hoe iedere virtuele vleugel bespeeld wordt. Alle beslissingen die tijdens een normaal concert genomen worden, moesten hier ook genomen worden.

Het geluid wordt ondersteund met synchroon gegenereerd geprojecteerd beeld.