Elfstedenmonument

Samen met Bas Lugthart en Maree Blok heb ik in 2000-2001 het Elfstedenmonument in Friesland gemaakt. Bas en Maree hebben voor de organisatie, het scannen en de uitvoering zorg gedragen, ik heb de photile gemaakt.

De laatste brug voor de finish is bekleed met tegeltjes met daarop foto's van mensen die ooit de Elfstedentocht uitgereden hebben. Van afstand vormen de tegels vijf achter elkaar rijdende schaatsers.

De realisatie van de photile was lastiger dan normaal. Waar het normaal gesproken niet zo erg is als een beeldje niet wordt gebruikt, of juist ergens anders in de photile nog een (aantal) keer voorkomt, kon dat hier niet. Iedereen moest er precies één keer in voorkomen. Na wat aanpassingen in de software is dit toch gelukt, zonder het uiteindelijke beeld te veel geweld aan te doen.

Sinds de opening in 2001 is er helaas nog nooit een Elfstedentocht verreden. In februari 2012 zaten we er dichtbij, maar ook toen lukte het net niet.

De brug heet tegenwoordig in de volksmond ook wel de 'tegeltjesbrug', zoals een Google-zoekopdracht duidelijk laat zien.

Bekijk hier de zoombare versie.