Shell Rijswijk

Na het succes van de photile voor het nieuwe STCA in Amsterdam werd ik opnieuw door Shell benaderd. Het bleek dat het in 2011 precies 50 jaar geleden was dat Shell zich in Rijswijk vestigde. En dat ging gevierd worden.

Gevraagd werd om hetzelfde te doen als in Amsterdam, maar dan anders... Na een tijdje nadenken en brainstormen met mensen van Shell besloten we om wel weer een photile te maken, maar dan uitgevoerd in tegels. Dat had ik al eerder gedaan, o.a. in België voor het paardenmonument, en op de Elfstedenbrug. Ook de uitvoering in Rijswijk is blauw-wit geworden, een referentie aan het vlakbij gelegen Delft. De tegels zijn bedrukt en ingebakken door Maatwerktegels.

In de vestiging in Rijswijk wordt veel geologisch onderzoek gedaan, en we besloten dan ook om van een grafische afbeelding van aardlagen een photile te maken.

De uitvoering is groter geworden dan die in Amsterdam, ook omdat de beeldkwaliteit op tegels wat minder is dan die op papier. Nog steeds heel mooi overigens. Maar om goed herkenbaar te zijn, moesten de kleine portretten wel wat groter zijn dan op de photile in het STCA. Het geheel is ongeveer 550 cm breed, en 240 cm hoog geworden. Er zijn in de breedte 144 beeldjes te zien, in de hoogte 90.

Ik heb voor dit werk meer dan 1400 medewerkers op de foto gezet. Per persoon zijn ongeveer 10 foto's gemaakt. Er is deze keer voor gekozen om geen registratie te doen per persoon. Maar om het toch mogelijk te maken voor medewerkers om zichzelf makkelijk terug te vinden, is hebben we bij het maken van de foto de mensen een kaartje te geven met de tijd dat de foto's gemaakt werden. De software heb ik zodanig aangepast, dat er naast de photile een XML-file werd gegenereerd. In deze file zijn gegevens opgenomen over wanneer welke foto gemaakt is. Op het intranet van Shell kunnen de mensen zichzelf aan de hand van de tijd dat hun eigen foto gemaakt is terugvinden in een aangepaste Zoomify viewer.

Ook hier werd net voor de onthulling een animatie vertoond, waarvan de muziek door Erik Hespe gemaakt is. Het bewegende beeld is van mij afkomstig.