de ontstaansgeschiedenis van de photile

Nederlands

In 1993 begon ik voor het eerst eens serieus naar het bewerken van bitmaps met de computer te kijken. De machines in die tijd waren een stuk simpeler dan nu, met veel minder schijfruimte, intern geheugen en rekensnelheid. Foto's in de computer hadden een lagere resolutie dan nu meestal het geval is.

Ik was bezig om op verschillende manieren foto's te bewerken. Een foto in een computer bestaat uit een raster van puntjes, pixels geheten in computerjargon. Het opdelen in deze pixels is de manier voor een computer om een foto te representeren. Maar het kan natuurlijk ook anders. Een schilder maakt een afbeelding met behulp van verfstreken, een Ministek afbeelding bestaat uit gekleurde vlakjes, een borduurwerk uit gekleurde stukjes draad, en een quilt uit stukjes stof, vaak met daarin een patroon. Ik was aan het experimenteren met het opdelen van foto's in onregelmatige vlakjes met per vlakje een verlopende kleur. De volgende stap was om de vlakjes te vullen met patronen zoals golfjes, zig-zag patronen, strepen enz. En toen viel het muntje. Waarom geen bestaande afbeeldingen gebruiken om de vlakjes mee te vullen?

Na een tijd ontwerpen, programmeren en testen, waren de eerste resultaten bemoedigend, maar niet overdonderend. Pas na een heleboel verfijningen in de manier waarop de beelden worden gerangschikt werden de resultaten goed. En daar bleef het dan min of meer bij. Ik was verder druk bezig met het schrijven van software voor klanten, en maakte me niet te druk over de nieuwe soort afbeelding, die ook nog geen naam had. Totdat op een dag het portret van koningin Beatrix levensgroot op de voorkant van het Parool stond. Het bleek dat een Amerikaan, Robert Silvers, op hetzelfde idee was gekomen, en druk bezig was om overal zijn werk te promoten en te verkopen. Hij had al diverse beelden voor een groot aantal klanten gemaakt, een boek, en nog andere dingen. Toen heb ik besloten om mijn werk ook wat meer in de publiciteit te brengen. Ik heb dit soort werk "photile" genoemd.